Iedereen heeft wel eens een baaldag. Een dag waarin alles lijkt mis te gaan en je geen zin hebt om iets te doen. Zo’n dipje tussendoor is heel gewoon en gaat meestal vanzelf weer over. Het kan ook gebeuren dat het rotgevoel aanhoudt, niet weggaat en erger wordt. Je bent lange tijd heel erg verdrietig, het lukt niet meer om iets te gaan doen. Je voelt je radeloos, hulpeloos, je hebt het idee dat je niets waard bent en dat het nooit meer goed komt. Dan kan het zijn dat je depressief bent.

Emergis kind & jeugd biedt hulp aan kinderen en jongeren met een matige tot ernstige depressie. Je hebt bijvoorbeeld last van het volgende:

 • je voelt je langer dan twee weken achter elkaar somber;
 • je bent boos, prikkelbaar, humeurig;
 • je voelt je waardeloos;
 • je bent meer dan anders bezig met de dood;
 • je vindt het lastig om vriendschappen te behouden;
 • je hebt geen zin in eten en slapen lukt slecht;
 • op school kun je je niet concentreren waardoor je slechte cijfers haalt.

Na je telefonische afspraak krijg je een screening. Dat is een kort onderzoek. Een medewerker van Emergis kind &  jeugd stelt jou en je ouders vragen. Wat zijn de problemen? Wat gaat goed? Waar willen jullie hulp bij? Daarna bekijkt de medewerker met het behandelteam welk behandelaanbod het beste bij jou past.

Uitgebreid onderzoek
Soms is niet meteen duidelijk wat er met je aan de hand is. Dan is er meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een psychologisch onderzoek of een observatieopname. Bij een observatieopname word je twee maanden opgenomen in de kliniek. De medewerkers kunnen dan bekijken hoe jij functioneert in de groep en wat de oorzaak is van je problemen. Onderzoek doen noemen we ook wel diagnostiek.

Dagklinisch en deeltijd
Als je depressieve klachten ernstig zijn, kun je meedoen aan groepsbehandeling. Groepsbehandeling bestaat uit dagklinische behandeling en deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling noemen we in het kort ‘deeltijd’. Bij deeltijd kom je twee dagdelen per week naar de kliniek. Op dinsdag van 12.30 tot 16.30 uur en op donderdag van 09.00 tot 13.00 uur. Op de andere dagdelen ga je naar school of stage. ’s Avonds en in het weekend ben je thuis. Je zit in een groep met maximaal acht leeftijdsgenoten. Jullie hebben een vast therapieprogramma waarbinnen je werkt aan je doelen uit je behandelplan.

Bij de dagbehandeling, kortweg: dagklinisch kom je elke dag naar de kliniek. Je volgt een halve dag het therapieprogramma en de andere halve dag ga je naar OdyZee School & College. Op woensdagmiddag en ’s avonds en in het weekend ben je vrij. Je volgt verschillende therapie-onderdelen in een groep van maximaal zes leeftijdsgenoten. Sommige therapie-onderdelen volg je individueel. Jouw therapie-programma is aangepast aan jouw hulpvraag en op wat jij aan kunt.

In allebei de groepsbehandelingen leer je hoe je je stemming kunt verbeteren, hoe je negatieve gedachten ontdekt en omzet naar positieve gedachten. Je gaat actief aan de slag. Na elke drie maanden kijken we hoe het met je gaat en of de behandeling kan stoppen. Deeltijd en dagklinisch duren in principe nooit langer dan een zes maanden.

Individuele behandeling
Individuele behandeling betekent dat je elke week naar de kliniek komt. Voor een gesprek of medicatiecontroles. Je blijft gewoon thuis wonen en kunt gewoon de dingen doen die je altijd doet. Naar je eigen school gaan, naar sport, enzovoort.

Als je meer wilt weten over de medicijnen die je gebruikt dan is dit een handige site.

Opgroeien en volwassen worden kan soms moeilijk zijn. Soms hebben jij en je ouders/opvoeders hulp nodig. Mediatietherapie is een therapie waarin een therapeut met jouw ouders of andere, voor jou belangrijke mensen, praat. Samen kijken ze wat zij anders kunnen doen zodat het beter met jou gaat. Bijvoorbeeld minder ruzie, meer plezier hebben, en beter naar elkaar luisteren. Dit kan op verschillende manieren:

 • gesprekken in de kliniek;
 • behandeling thuis (KIT);
 • deeltijdbehandeling voor gezinnen;
 • systeemtherapie.

Heb je thuis en op school erg veel problemen? Zijn mediatietherapie, individuele- of groepsbehandeling niet genoeg om de problemen de baas te worden? Dan word je opgenomen in de kliniek van Emergis kind & jeugd. Daar ben je van maandag tot en met vrijdag. Je volgt een vast programma met activiteiten, therapieën en soms onderzoeken. Je gaat ook naar school: naar OdyZee School & College. Die staat naast de kliniek. In het weekend ga je naar huis.

Downloads