Je krijgt hulp bij Emergis kind & jeugd als je angstig bent en hierdoor problemen thuis hebt, met vrienden en op school. Er zijn verschillende soorten angst en er zijn ook verschillende kenmerken van angst. Misschien herken jij er een paar?
- trillen;
- hoofdpijn;
- buikpijn;
- vervelende gedachten over nare dingen;
- heel veel piekeren;
- angstige situaties uit de weg gaan;
- huilen;
- steeds boos worden;
- niks meer kunnen doen.
Na je telefonische afspraak krijg je een screening. Dat is een kort onderzoek. Een medewerker van Emergis kind & jeugd stelt jou en je ouders vragen. Wat zijn de problemen? Wat gaat goed? Waar willen jullie hulp bij? Daarna bekijkt de medewerker met het behandelteam welk behandelaanbod het beste bij jou past.
Uitgebreid onderzoek
Soms is niet meteen duidelijk wat er met je aan de hand is. Dan is er meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een psychologisch onderzoek of een observatieopname. Bij een observatieopname word je twee maanden opgenomen in de kliniek. De medewerkers kunnen dan bekijken hoe jij functioneert in de groep en wat de oorzaak is van je problemen. Onderzoek doen noemen we ook wel diagnostiek.
Dagklinisch of deeltijd
Als je erg veel last van angst hebt kun je mee doen aan groepsbehandeling. Groepsbehandeling bestaat uit dagklinische behandeling en deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling noemen we in het kort ‘deeltijd’. Bij deeltijd kom je twee dagdelen per week naar Emergis. Op dinsdag van 09.00 tot 13.00 uur en op donderdag van 12.30 tot 16.30 uur. Op de andere dagdelen ga je naar school of stage. ’s Avonds en in het weekend ben je thuis. Je zit in een groep met maximaal acht leeftijdsgenoten. Jullie hebben een vast therapieprogramma waarbinnen je werkt aan je doelen uit je behandelplan.
Bij de dagklinische behandeling, kortweg: dagklinisch, kom je elke dag naar Emergis. Je volgt een halve dag het therapieprogramma en de andere halve dag ga je naar OdyZee School & College. Op woensdagmiddag en ’s avonds en in het weekend ben je vrij. Je volgt verschillende therapie-onderdelen in een groep van maximaal zes leeftijdsgenoten. Sommige therapie-onderdelen volg je individueel. Jouw therapie-programma is aangepast aan jouw hulpvraag en op wat jij aan kunt.
In allebei de groepsbehandelingen leer je omgaan met de dingen die jij eng vindt door ze actief aan te pakken en niet te vermijden. Je gaat vooral veel dingen doen. Samen met je behandelaar breng je in kaart van welke angsten je last hebt. Stap voor stap worden deze aangepakt. Je gaat actief aan de slag met je angsten met als doel geen overmatige angsten meer te hebben. En dus weer alles te doen wat bij je leeftijd past. Als het nodig is of als je dat graag wilt, worden ouders en school ook betrokken in het stappenplan. Na elke drie maanden kijken we hoe het met je gaat en of de behandeling kan stoppen. Deeltijd en dagklinisch duren in principe nooit langer dan een zes maanden.
Individuele behandeling
Individuele behandeling betekent dat je elke week of om de twee weken naar Emergis komt. Voor een gesprek of medicatiecontroles. Je blijft gewoon thuis wonen en kunt gewoon de dingen doen die je altijd doet. Naar je eigen school gaan, naar sport, enzovoort.
Als je meer wilt weten over de medicijnen die je gebruikt dan is dit een handige site.
Opgroeien en volwassen worden kan soms moeilijk zijn. Soms hebben jij en je ouders/opvoeders hulp nodig. Mediatietherapie is een therapie waarin een therapeut met jouw ouders of andere, voor jou belangrijke mensen, praat. Samen kijken ze wat zij anders kunnen doen zodat het beter met jou gaat. Bijvoorbeeld minder ruzie, meer plezier hebben, en beter naar elkaar luisteren. Dit kan op verschillende manieren:
- gesprekken in de kliniek;
- deeltijdbehandeling voor gezinnen;
- systeemtherapie.
Heb je thuis en op school erg veel problemen? Zijn mediatietherapie, individuele- of groepsbehandeling niet genoeg om de problemen de baas te worden? Dan word je opgenomen in de kliniek. Daar ben je van maandag tot en met vrijdag. Je volgt een vast programma met activiteiten, therapieën en soms onderzoeken. Je gaat ook naar school: naar OdyZee School & College. Die staat naast de kliniek. In het weekend ga je naar huis.
Downloads
- FileNO PROB, ik kom voor mezelf op (680.2 KB)
- FileTim en Flapoor (673.41 KB)
- FileJe bibbers de baas (584.33 KB)
- FileFijn vrienden (2.75 MB)
- FileKom maar op, ik ben top (486.78 KB)