Waarbij kunnen wij helpen  

Meer Gezins Dagbehandeling Eetstoornissen (MGDB)

Eetstoornissen bij jongeren, zoals anorexia en boulimia, hebben vaak een weerslag op het hele gezin. De jongere met een eetstoornis is vaak zo bang om in gewicht aan te komen, dat hij of zij de rest van het gezin stimuleert om de eetgewoonten te veranderen. Aan de andere kant kunnen ouders, opvoeders of andere gezinsleden net zo bang zijn voor de gevolgen van de eetstoornis dat ze, vaak veel te ver, mee gaan in de wensen van degene met de eetstoornis. Emoties lopen hoog op en kunnen daardoor de eetstoornis verergeren. Het beïnvloeden en doorbreken van dit proces is een belangrijke voorwaarde voor het uiteindelijke herstel van de jongere met een eetstoornis.

Peter Westerhuis, systeemtherapeut Emergis kind & jeugd: “Dat is precies wat we doen in de MGDB (Meer Gezins Dagbehandeling eetstoornissen). In tien intensieve therapiedagen, verspreid over drie maanden, werken ouders, opvoeders of andere gezinsleden en de jongere met de eetstoornis samen om weer grip te krijgen op de ziekte. Zo’n zes tot acht gezinnen volgen tegelijkertijd de behandeling”.

 

Afbeelding

Peter vervolgt: “Vaak komen deze ouders ontzettend ontredderd binnen. Een eetstoornis gaat immers echt over leven of dood. Ouders hebben vaak al van alles geprobeerd.In de eerste fase van de MGDB nemen de ouders volledig te regie over op het eten. Op vier aaneengesloten dagen nuttigen we met elkaar het ontbijt en de lunch, een warme maaltijd.  Ouders krijgen on the spot tips. Ook thuis gaat fase één verder. Zes maaltijden per dag worden gemonitord. De ouders scheppen op, smeren de boterham en blijven er naast zitten totdat het op is. Omdat dit bijna een 24uurs taak is, kunnen ook andere opvoeders en verzorgers, zoals opa of oma of de buurvrouw, aansluiten bij de MGDB.

“Je kunt alleen maar beter worden, door datgene aan te gaan waar je bang voor bent”.

Deze eerste fase is ontzettend zwaar. De angsten van de jongere zijn op dat moment meestal zo groot dat hij of zij niet meer kan kiezen om zich zelf weerbaar op te stellen tegenover de eetstoornis. Er is angst voor het eten zelf, de jongere heeft een vertekend beeld van het eigen lichaam, en hoe anderen over  hem of haar denken.

Die angsten worden immens. Daar moet je goed containment aan bieden. Dit is echt teamwork. We gaan om de jongere heen staan, samen met het gezonde stukje van de jongere die ook hiervan baalt. Er is niemand met anorexia die dit een leuk leven vindt. Het hele sociale leven van de jongere staat immers inmiddels ook op een laag pitje. We tonen compassie maar doen nooit concessies op de hoeveelheid eten. En dan blijkt vaak dat daar zijn waar je bang voor bent, bijvoorbeeld op een bepaald gewicht uitkomen, minder beangstigend is dan dat je van te voren had gefantaseerd.

In fase twee proberen we beetje bij beetje de regie weer terug te geven. Deze fase bestaat uit meerdere cognitieve gedragstherapieën, om de jongere zelf weerbaarder te maken. Deze fase bestaat uit het winnen van vertrouwen en leren loslaten. Zien we dat de jongere weer terugvalt in oud gedrag? Dan nemen de ouders de regie weer over en kunnen ze alle handvaten toepassen die ze hebben geleerd in de eerste fase van de MGDB”.

Gezinsbehandeling in een groep is een bewezen effectieve behandelmethode bij anorexia en boulimia, waarbij klinische opname kan worden verkort of zelfs kan worden voorkomen. Hoe eerder gestart wordt met werken aan herstel, hoe beter de prognose.
 

Afbeelding
MGDB Peter

Peter: “Ik ben heel enthousiast over dit succesvolle product van Emergis kind & jeugd. We werken met een waanzinnig goed en hecht team binnen de MGDB waarbij ambulante en klinische collega’s voortdurend met elkaar in overleg zijn. MGDB is juist het leven geroepen om opname te voorkomen. Het is een heel dynamisch programma, dat maakt mijn werk zo leuk. Vooral de eerste vier dagen zijn heel intensief en zwaar maar er wordt ook veel gelachen en ouders hebben veel steun aan elkaar. De veranderingsbereidheid bij alle deelnemers is heel groot”.