De meeste kinderen doen wel eens dingen die eigenlijk onnodig, een beetje vreemd of overdreven zijn. Ze doen dat omdat het helpt om een vervelend gevoel kwijt te raken of omdat het gewoon beter voelt. Als je vaak zulke dingen moet doen en er niet meer mee kunt stoppen dan wordt het probleem.

Dwang kan bestaan uit dwanggedachten en uit dwanghandelingen.

Je hebt bijvoorbeeld één of meerdere dwanggedachten:

  • gedachten over ongelukken die jou of iemand anders kunnen overkomen;
  • gedachten over rampen die gebeuren doordat jij iets doet of juist niet doet;
  • gedachten dat je besmet raakt door vuil of ziektekiemen;
  • gedachten dat je gewelddadige dingen gaat doen.

Of je hebt bijvoorbeeld één of meerdere dwanghandelingen:

  • steeds je handen wassen;
  • steeds controleren of de deur wel op slot zit;
  • alles op tafel recht leggen;
  • in gedachten steeds bepaalde woorden zeggen.

Als je hier veel last van hebt waardoor je problemen thuis, met vrienden of op school hebt dan kan Emergis kind & jeugd jou helpen.

Na je telefonische afspraak krijg je een screening. Dat is een kort onderzoek. Een medewerker van Emergis kind & jeugd stelt jou en je ouders vragen. Wat zijn de problemen? Wat gaat goed? Waar willen jullie hulp bij? Daarna bekijkt de medewerker met het behandelteam welk behandelaanbod het beste bij jou past.

Uitgebreid onderzoek
Soms is niet meteen duidelijk wat er met je aan de hand is. Dan is er meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een psychologisch onderzoek.

Individuele behandeling
Als je wel veel last hebt van je 'dwang' dan is een individuele behandeling misschien wat voor jou. Individuele behandeling betekent dat je elke week of om de twee weken naar de kliniek komt. Voor een gesprek of medicatiecontroles. Je blijft gewoon thuis wonen en kunt gewoon de dingen doen die je altijd doet. Naar je eigen school gaan, naar sport, enzovoort.

Samen met de behandelaar bekijk je welke dwangklachten je hebt en hoe we deze stap voor stap kunnen gaan afbouwen. Als het nodig is krijg je medicatie om te ondersteunen. Dit wordt altijd besproken met jou en je ouders. Als je meer wilt weten over jouw medicijnen dan is dit een handige site. Bij individuele behandeling krijg je ook vaak opdrachten om thuis of op andere plaatsen te oefenen.

Groepsbehandeling
Als de klachten heel intensief zijn, kan je meedoen met de groepsbehandeling. Groepsbehandeling bestaat uit dagklinische behandeling en deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling noemen we in het kort ‘deeltijd’. Bij deeltijd kom je twee dagdelen per week naar de kliniek. Op dinsdag van 09.00 tot 13.00 uur en op donderdag van 12.30 tot 16.30 uur. Op de andere dagdelen ga je naar school of stage. ’s Avonds en in het weekend ben je thuis. Je zit in een groep met maximaal acht leeftijdsgenoten. Jullie hebben een vast therapieprogramma waarbinnen je werkt aan je doelen uit je behandelplan.

Bij de dagbehandeling, kortweg: dagklinisch kom je elke dag naar de kliniek. Je volgt een halve dag het therapieprogramma en de andere halve dag ga je naar OdyZee School & College. Op woensdagmiddag en ’s avonds en in het weekend ben je vrij. Je volgt verschillende therapie-onderdelen in een groep van maximaal zes leeftijdsgenoten. Sommige therapie-onderdelen volg je individueel. Jouw therapie-programma is aangepast aan jouw hulpvraag en op wat jij aan kunt.

In allebei de groepsbehandelingen leer je omgaan met de dingen die jij eng vindt door ze actief aan te pakken en niet te vermijden. Je gaat vooral veel dingen doen.

Na elke drie maanden kijken we hoe het met je gaat en of de behandeling kan stoppen. Deeltijd en dagklinisch duren in principe nooit langer dan een zes maanden.

Opgroeien en volwassen worden kan soms moeilijk zijn. Soms hebben jij en je ouders/opvoeders hulp nodig. Mediatietherapie is een therapie waarin een therapeut met jouw ouders of andere, voor jou belangrijke mensen, praat. Samen kijken ze wat zij anders kunnen doen zodat het beter met jou gaat. Bijvoorbeeld minder ruzie, meer plezier hebben, en beter naar elkaar luisteren. Dit kan op verschillende manieren:

  • gesprekken in de kliniek;
  • deeltijdbehandeling voor gezinnen;
  • systeemtherapie.

Downloads