Traumabehandeling is bedoeld voor kinderen en jongeren die problemen hebben gekregen na een erge gebeurtenis. We noemen die problemen ook wel een PTSS: een posttraumatische stress-stoornis. Je hebt last van bijvoorbeeld:
- angsten;
- herbelevingen;
- vermijdingsgedrag;
- schuldgevoelens;
- gedragsproblemen;
- emotionele problemen;
- slaapproblemen.
Na je telefonische afspraak krijg je een screening. Dat is een kort onderzoek. Een medewerker van Emergis kinder & jeugd stelt jou en je ouders vragen. Wat zijn de problemen? Wat gaat goed? Waar willen jullie hulp bij? Daarna bekijkt de medewerker met het behandelteam welk behandelaanbod het beste bij jou past.
Uitgebreid onderzoek
Soms is niet meteen duidelijk wat er met je aan de hand is. Dan is er meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een psychologisch onderzoek.
Individuele behandeling
Als je wel veel last hebt van je trauma dan is individuele behandeling misschien iets voor jou. Individuele behandeling betekent dat je elke week of om de twee weken naar de kliniek komt. Voor een gesprek of medicatiecontroles. Je blijft gewoon thuis wonen en kunt gewoon de dingen doen die je altijd doet. Naar je eigen school gaan, naar sport, enzovoort.
Modules
Traumabehandeling kan bestaan uit één of meer onderdelen. Die onderdelen noemen we modules. Jij en je ouders/verzorgers volgen in ieder geval de module psycho-educatie. Je krijgt dan informatie over de klachten die je hebt en die horen bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Daarnaast kiezen we samen met jou en je ouders/verzorgers nog één of meer modules die het beste bij jou passen.
- Schrijftherapie Write Junior;
- EMDR;
- Speltherapie;
- Trauma Focused Cognitieve Gedragstherapie;
- Medicatie.
De Vereniging EMDR heeft een aantal filmpjes laten maken. Als je wilt weten wat EMDR is en hoe het werkt, raden we je aan de website en het filmpje te bekijken.
Opgroeien en volwassen worden kan soms moeilijk zijn. Soms hebben jij en je ouders/opvoeders hulp nodig. Mediatietherapie is een therapie waarin een therapeut met jouw ouders of andere, voor jou belangrijke mensen, praat. Samen kijken ze wat zij anders kunnen doen zodat het beter met jou gaat. Bijvoorbeeld minder ruzie, meer plezier hebben, en beter naar elkaar luisteren. Dit kan op verschillende manieren:
- gesprekken in de kliniek;
- deeltijdbehandeling voor gezinnen;
- systeemtherapie.
Heb je thuis en op school erg veel problemen? Zijn mediatietherapie, individuele- of groepsbehandeling niet genoeg om de problemen de baas te worden? Dan word je opgenomen in de kliniek van Emergis kind & jeugd. Daar ben je van maandag tot en met vrijdag. Je volgt een vast programma met activiteiten, therapieën en soms onderzoeken. Je gaat ook naar school: naar OdyZee School & College. Die staat naast de kliniek. In het weekend ga je naar huis.